Bento in de broodbak


De scholen zijn weer begonnen. Bente en Madee hadden er superveel zin in. Ze deden tijdens de vakantie al niet aan uitslapen. Dus wennen aan de wekker hoefden we niet. Wel moesten we wennen aan het brood smeren. Omdat ze nu op school blijven eten vanwege het continurooster. Laten we de broodbakjes dan extra feestelijk vullen. Voor HEMA schreef ik een blog over de bentolunch, een feestje in de broodtrommel. Bento komt uit Japan, het is een manier kinderen gezonder en beter te laten eten. 


Bente en Madee hebben allebei hun eigen eetvoorkeuren. Zo eet Bente graag tomatensoep, kaas, yoghurt, mozzarellabolletjes en komkommer. Maar ze laat de korstjes van haar brood altijd staan. Ook hoef ik haar geen banaan mee naar school te geven, want die ruilt ze met haar klasgenootjes. Madee houdt van brood, veel brood en pannenkoeken. Een kleine uitdaging om deze twee bakjes leuk en gezond me te geven.


Hoe maak je een gevulde bento lunchbox?
Een bento lunchtrommel is altijd goed gevuld, met de helft brood (of een pannenkoekje) groente, fruit en wat vlees.

Besmeer de boterhammen met boter, mayonaise of smeerkaas. Leg er een plakje (boterham)worst of kaas op. Neem een passend formaat van een uitsteekvormpje en druk je vorm uit het brood. Je hebt nu een perfect belegd broodje in de vorm van een hartje, ster of bloem met boterhamworst. Dit broodje kun je weer versieren met vlindertjes of hartjes van kaas of bloemen van komkommer.

De uitdrukvormpjes van de vlinder en hartjes haalde ik bij de bakafdeling. Ze zijn eigenlijk voor het decoreren van muffins, maar zijn ook perfect voor het uitsteken van plakjes kaas of salami. Omdat de groente en fruit ook in de het bakje mee gaan. Deed ik een handje cherrytomaatjes en druiven in papieren muffinvormpjes. Zo blijft alles mooi bij elkaar.


Om nog wat extra groente en fruit mee te geven (of mee te nemen naar een picknick) deed ik in een cocktailpot een laagje druiven, aardbeien en cherrytomaatjes.

En wat te doen met alle resten brood die na het uitsteken van de vormen blijven liggen? Daar maken we croutons van om over de salade of soep te strooien.

Fijne dag!

2 opmerkingen:

  1. Ziet er erg lekker en gezond uit! Hier alleen maar vier saaie lunchbakjes met boterhammen met appelstroop of hagelslag, tenzij het tosti dag is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Echt super zo'n feestelijke broodtrommel! Handig ook die uitsteekvormpjes! Zo heeft jullie Bente meteen geen broodkorstjes die ze kan laten liggen ;-) Eén klein minpuntje, moet je nu niet veel eerder opstaan om de broodtrommels klaar te maken? X Marloes

    BeantwoordenVerwijderen