Plantenpers


Hi! Ik realiseer me dat dit weer een blog is met bloemen en planten in de hoofdrol. Volgens mij begin ik een nieuwe hobby te ontwikkelen. Het maken van een plantenpers staat al een tijdje op mijn lijstje. Een plantenpers gebruik je om je bloemen en planten in kunt persen / drogen voor een herbarium. Eigenlijk wachtte ik met het maken van een herbarium tot het moment dat ik de klaprozen in de berm van IJlst naar Sneek zou zien groeien. Want de klaprozen wilde ik heel graag drogen. Maar helaas, de klaprozen heb ik dit jaar nog steeds niet in de berm bij IJlst gezien. Het wordt een herbarium zonder klaprozen. 



Ik vroeg mijn schoonvader Wiebe of hij een plantenpers voor me wilde maken. Een fijn handzaam formaat. Hieronder de beschrijving hoe je zelf zo'n pers maakt:

Wat heb je nodig voor het maken van een plantenpers:

  • 2 plankjes van ongeveer 18 x 18 cm
  • 4 bouten (20 mm)
  • 4 vleugelmoeren (8M)
  • 4 ringen
  • 2 vellen karton (van een doos) passend tussen de 4 bouten
  • keukenrol of kranten
Behandel je planken door ze goed te schuren. Boor in elke hoek neen gat met grootte 20 mm op dezelfde hoekafstand. Neem bouten van 10 mm met een platte ronde onderkant en vleugelmoeren (maat 6 M) zodat je de pers gemakkelijk los kunt draaien. Knip 2 stukken dik karton (van een doos) welke passen tussen de pers. Nu kun je op zoek naar de bloemen en planten. Wanneer je op zoek gaat planten voor je herbarium moet je weten dat je niet zomaar alle planten mag plukken. Pluk nooit in een natuurgebied. Planten uit de berm of een weiland kunnen niet zo veel kwaad. Verzamel de hele plant (stengel, blad en bloem, behalve de wortel) en onthou of schrijf op waar (weiland, berm..) je de plant gevonden hebt. Een herbarium heeft minimaal 15 verschillende planten. Als je genoeg planten hebt gevonden moet je ze snel drogen, dan blijven de kleuren het mooist. Drogen kan tussen keukenrol maar ook tussen krantenpapier.




Leg op de plantenpers eerst een passend stuk karton en daarop een aantal vellen keukenrol. Leg hierop je gevonden planten zo mooi mogelijk neer. Leg tussen de planten steeds een aantal vellen keukenrol / of kranten. Wanneer je al je planten tussen de pers hebt, kun je gaan platdrukken. Let op, maak de stapel niet te dik. Draai de pers goed vast, zo drogen de planten het snelst. 

Voorkom dat je papier tussen de planten gaat schimmelen. Vervang daarom de eerste dagen steeds het vochtige papier. Wanneer de planten helemaal droog zijn kun je ze inplakken. Bij Flow Magazine van juni zat een prachtig boekje 'herbarium', hier kunt je de gedroogde plantjes in bewaren en opschrijven waar en wanneer je het plantje hebt gevonden. Als mijn herbarium klaar is, zal ik het eindresultaat laten zien. 



En mocht je je afvragen waarom er een driehoekje op de zijkant van de pers staat. Dit is handig zodat je de plankjes weer goed op elkaar passen. 

Liefs

5 opmerkingen:

  1. Super leuk! Dit deed ik vroeger heel veel. Goed idee om weer eens mee te beginnen! :)

    Lieve-Groetjes,
    Verie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk! En Mooie fotos heb je gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ah toevallig moest mijn dochter een herbarium voor school maken. We hebben de bladeren tussen krantenpapier en tussen al mijn kookboeken gelegd. Dit is natuurlijk veeeeeel beter en leuker! Pascale X

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Volgens mij moet ik het rommelhok maar weer eens uitmesten ;-) In de brugklas hebben wij er ook ééntje gemaakt en deze heb ik nog steeds... de vraag is alleen waar?! Ik droog veel tussen dikke boeken, soms zonde want sommige bladzijdes gaan hierdoor bobbelen. Marloes X

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is leuk! Maar je foto's hè ... Dat zijn stuk voor stuk kunstwerkjes. Prachtig.

    Ik legde mijn bloemen in telefoonboeken.

    BeantwoordenVerwijderen