Pepernootkoeken en de intocht


Gisteren was de spannendste dag van het jaar: de intocht van Sinterklaas. Vorige week keken we naar de intocht op tv, gisteren kwam Sinterklaas bij ons in IJlst. Madee trok haar  hulpsint-pak aan maakte een tekening.





En het leuke van de sinterklaasperiode is dat we koekjes en pepernoten bakken en het hele huis naar speculaas ruikt. Het recept van deze koekjes is eigenlijk bedoelt om pepernoten te bakken, maar omdat het draaien van de pepernoten wat te lang duurde draaiden we grotere bolletjes, drukten ze plat en drukten er een amandel in. Nu zijn het pepernootkoeken!

Wil jij ook deze koeken maken? Hier is het recept:
250 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram donkerbruine basterd suiker
150 gram boter (op kamertemperatuur)
eetlepel speculaaskruiden
4 eetlepels melk
snuf zout 
ongebrande amandelen

Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe bakpapier op de bakplaat. Kneed alle ingrediënten (behalve de melk) door elkaar. Voeg lepel voor lepel de melk toe. Als je een mooie bol kunt maken van het deeg, kun je beginnen met het maken van de koeken. Draai bollen van ongeveer 3 cm doorsnede. Druk ze een beetje plat op de bakplaat en druk een amandel in het midden. Bak de pepernootkoeken in 15 minuten en laat ze afkoelen op de plaat. 

Fijne sinterklaas


2 opmerkingen: