Broodpudding en pompoensoep


Het was zo'n mooie dag, dat ik om 9:00 uur met mijn kop koffie buiten stond. De zon scheen en de wind was gaan liggen. Door de harde wind van gisteravond waren alle bladeren van de bomen gewaaid. We trokken de laarzen aan en maakten ons klaar om deze dag in de tuin door te brengen. Bladeren harken, planten snoeien, tuinstoelen schoonmaken, opruimen van de veranda en dode planten weggooien. We maakten de tuin klaar voor de winter.



Omdat het weer zo lekker was konden we buiten lunchen, zelfs zonder jas. Ik maakte een broodpudding met noten en een pompoensoep. Lees verder voor de recepten.




Wij hebben na het weekend vaak restjes suikerbrood over of wat bolletjes die niet meer lekker vers zijn. Dit oude brood kun je perfect gebruiken voor een broodpudding.

Wat heb je nodig voor het puddingbrood: 
250 gram oud brood (ik gebruikte restjes suikerbrood, 2 witte bolletjes, 1 snee krentenbrood)
200 ml volle melk
3 eieren
100 gram suiker
100 gram noten, rozijnen (gedroogde abrikozen)
1 eetlepel kaneel
snufje zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Scheur het brood in kleine stukken. Verwarm de melk met suiker (niet koken) zodra de suiker is opgelost giet je dit over het brood. Laat het 10 minuten weken. Roer het brood na 10 minuten goed door. Kluts de drie eieren met kaneel en zout en giet bij het brood. Hak de noten en doe deze samen met de rozijnen bij het brood en roer goed door. Neem een bakblik en bekleedt het met bakpapier. Stort het broodmengsel in het bakblik en zet het 45 minuten in de oven.




Voor een goede pompoensoep kun je me middenin de nacht wakker maken. Ik heb mezelf overtroffen en het lekkerste recept gemaakt. De smaakmaker zijn de speculaaskruiden. 

Wat heb je nodig voor de pompoensoep:
1 biologische pompoen
1 ui
2 tenen knoflook
1 groentebouillonblokje
1 theelepel kerriepoeder
1 theelepel speculaas / koekkruiden
1/2 theelepel cayennepeper
geraspte verse gember
scheut olijfolie
1 liter water

Neem een pan en fruit hierin de ui in een flinke scheut olijfolie, wanneer de ui glazig is voeg je de knoflook en het kerriepoeder toe. Snij de pompoen in stukken, verwijder de zaden en draden en laat de schil zitten. De schil wordt wel zacht en geeft soep meer kleur. Doe de pompoen in de pan en voeg de speculaaskruiden toe. Bak de pompoen even mee en voeg geraspte verse gember toe. Neem een liter water en een groentebouillonblokje en laat de soep ongeveer 25 minuten zachtjes koken. Pureer de soep en serveer met het puddingbrood. Een heerlijke herfstlunch. 

Lekker ite!


4 opmerkingen:

  1. Ja heerlijk hé om buiten te zijn vandaag.
    Pompoensoep maakten en aten wij gisteren ook. Dat met die speculaaskruiden ga ik onthouden.
    Van oud brood maken wij altijd wentelteefjes maar puddingbrood is ook een goed idee.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een fijne zondag en heerlijke recepten!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zoveel lekkers, en wat een mooie foto's alweer! x

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Is de cayennepeper in de soep optioneel? Ik kan niet vinden wanneer je het zou moeten toevoegen.

    BeantwoordenVerwijderen